Bij het bestellen van een puzzelring uit ons assortiment is het van groot belang dat je de juiste maat opgeeft. De op maat gemaakte sieraden kunnen niet zondermeer worden geruild of geretourneerd. Maar hoe bepaal je je ringmaat?

Juwelier

Misschien heb je een ring bij de juwelier gekocht, dan heb je geluk. Pak de bon er bij, alle gerenormeerde juweliers specificeren het sieraad dat je hebt gekocht. De ringmaat zal er zeker op staan.

Huidige ring

Misschien heb je een ring die je graag draagt, juist omdat de ring zo lekker zit. Pak een liniaal met millimeter aanduiding (of een schuifmaat) en meet de diameter van ring. De diameter van een ring wordt van binnenkant links naar binnenkant rechts gemeten, daar waar de ring het breedst is (zie onderstaand figuur A).

Diagram hoe puzzel-ring maten worden gemeten

Meten met een strook papier

Heb je geen passende ring dan kun je je ringmaat ook meten met een strook papier.

  • Knip van een recht vel papier een strook.
  • Wikkel de strook om je vinger alsof je deze wilt inpakken. De stroken mogen niet overlappen. Let er ook op dat de rechte zijkanten van de strook (de kant waar je niet hebt geknipt) tegen elkaar aan komen te liggen. Trek de strook papier niet strak aan, je meet dan een te kleine maat en zal de ring waarschijnlijk niet over je vingerkootje krijgen.
  • Kan het ook met een stukje draad? Bij voorkeur niet. In tegenstelling tot papier, rekt draad altijd iets mee. De kans is groot dat je een verkeerde maat meet.
  • Zet één rechte streep op de strook over zowel het bovenste als het onderste gedeelte.
  • Leg de strook hierna plat op tafel en meet, met een liniaal, de afstand tussen de twee strepen. Dit is de omtrek van je vinger.

We hebben een tabel met ringmaten waarin je kunt opzoeken welke ringmaat hoort bij de zojuist gemeten omtrekwaarde. Nu je je ringmaat weet, ben je klaar om te gaan bestellen. Veel plezier bij het uitzoeken van je puzzelring.