Zonder dat je opdracht hebt gegeven je ring te graveren, staat er toch iets aan de binnenkant van je ring. Het is een nummer, nummer 925.
Wat betekent dat eigenlijk?

Zilver

Zilver is een metaal dat een heel mooie, witte glans heeft. Een goed gepolijst zilveren sieraad schittert je letterlijk tegemoet. Een nadeel van zilver is dat het een zacht metaal is. Wanneer je een ring van 100% zilver zou dragen, blijft er al snel niets van over. De ring zal beschadigen en vervormen. Dat is de reden waarom er geen sieraden worden gemaakt van 100% zilver.

Zilverkwaliteit

Om de stevigheid te bevorderen en niet te veel in te leveren op schittering, wordt het zilver gemengd met een ander, steviger, metaal. In veel gevallen is dat koper. De verhouding tussen de twee metalen is 92,5% zilver en 7,5% koper. Hier zie je het getal terug dat in je ring is geslagen. Het zilverkeurmerk 925, geeft aan dat de ring is gemaakt van een metaalmengsel (legering) dat 92,5% zilver bevat.

Andere legeringen

Naast de 92,5% – 7,5% combinatie, zijn er nog diverse andere combinaties verkrijgbaar. Zo zijn er sieraden vervaardigd van 95% zilver, maar ook van 80% zilver. De lagere percentages vind je bijvoorbeeld terug bij gebruiksvoorwerpen en horloges.

Verzilverd

Bij sommige sieraden is wel 92,5% zilver toegepast, maar in geringe hoeveelheid. Deze sieraden zijn gemaakt van een ander materiaal en vervolgens voorzien van een zilverlaag. Het voordeel is dat deze sieraden goedkoper zijn, nadeel is dat de aangebrachte zilverlaag vaak dun is en slijt. Verzilverde ringen hebben het 925 keurmerk niet.

Ons assortiment

In ons assortiment vind je ringen gemaakt van verschillende materialen. Vaak kun je het aan de prijs al zien, maar lees zorgvuldig de omschrijving van de ring. We melden duidelijk of het om een massief zilveren puzzelring, dan wel om een verzilverde puzzelring gaat.